onsdag 14 oktober 2020

Kris föder kreativitet!

 Med en övertygad känsla av att det även av denna kris (pandemin) kommer något positivt, delar jag med mig av dagens 😃👏-känsla.

På en av 7-9-skolorna i mitt utbildningsområde arbetar de nu i ett projekt som är ämnesöverskridande. Att höra både lärare och elever stolt berätta om filmerna som snart är snart klara och att arbetet med att skapa filmerna ger kunskaper i skolans värdegrund, filmmanus/produktion, agerande framför och bakom en kamera, speltillverkning, publicering enligt GDPR och kommunens policy osv osv, dvs viktigt på riktigt och motivationshöjande! SÅ BRA! De av er läsare som är insatta i reviderade Lgr11 ser också att bakom dessa kompetenser ligger kursplaneinnehåll som annars kan vara svårt att få med i undervisningen.

Hade vi inte haft pandemin hade detta projekt säkerligen resulterat i en magisk musikal men när detta inte är möjligt tänker man vidare och skapar ett framtidsprojekt av sällan skådat slag.

Titta bara på exemplen nedan som ska vara filmernas startsidor:

Urproffsiga bilder och titlar. Bilderna vittnar också om att filmerna inte bara är visuella utan också interaktiva, digitala spel finns inprogrammerade till tittaren. Var går gränsen mellan spel och film? Framtiden är definitivt i våra 14-åringar.

Viktigt på riktigt är en av ledstjärnorna för den aktuella skolan och bevis på detta är bl a samarbetet med SVT och Elin Wramneby: 

Att eleverna dessutom hunnit med att arbeta med sin lärmiljö, lära sig mer om bl a organisationen Maskrosbarn och hur man organiserar en Vintageshop är bara bevis på hur välplanerat och genomtänkt projektet är.


Filmerna kommer inom kort att finnas på skolans egen YouTubekanal och alla bilder är tagna från skolans instagramflöde.


"Digital kompetens är i grunden en demokratifråga. I skolan lär vi oss förstå världen för att kunna förändra den. Alla barn och elever behöver få förståelse för hur digitaliseringen påverkar världen och våra liv, hur programmering styr såväl det informationsflöde vi nås av som de verktyg vi använder, liksom att få kunskap om hur tekniken fungerar för att själv kunna tillämpa den.

Målet för regeringen är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter."

Ovanstående nedslag är definitivt ett bevis på att vi lever upp till Regeringens direktiv!Bild från Regeringen.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar