tisdag 14 mars 2017

Var klok.

Senaste dagarnas turbulens har aktualiserat konsten att vara tyst i rätt läge och konsten att välja vad man säger och kommunicerar i olika kanaler.

I dagens kommunikativa webvärld sprids en fras blixtsnabbt. Under lång tid har vi pratat om faran att publicera bilder och hur dessa kan missbrukas. Sant. Men det är likadant med det skrivna ordet. I förskolan och skolan arbetar vi ständigt med källkritik och vad och hur man bör skriva i olika medier. Men hur är det med oss vuxna? Vad går vi igång på? Vad delar och kommenterar vi? Och var? Hur kloka är vi på Internet? Tänker vi inte efter, kan man lätt bli en del av ett drev man inte tänkt och vara med och intensifiera en åsiktslavin som blir utom kontroll.

En följd av dylika handlingar rörde om Lund förra veckan. Medvetet kommenterar jag inte bakgrund och händelser utan enbart kraften i Internet.




I förskolan och skolan har vi, liksom i andra myndigheter, sekretess. Mycket av det vi arbetar med kan vi inte berätta och informera om. Allt för att skydda våra barn. När vissa delar blir offentliga, vill vi människor pussla ihop allt till kompletta bilder. Tyvärr pusslar vi ibland med rykten eller vinklad fakta. Kommer dessa egenskapade slutsatser ut på det kraftfulla Internet, kan vi ha skapat en lavin som drar med sig långt mer än vad som var tänkt.

Internet är en fantastisk revolution som öppnar upp enorma möjligheter till samarbete, kunskapsspridning och tillgänglighet. Internet är bra!

Men, alla fantastiska fenomen har en baksida. Internets baksida är när vi inte tänker efter, utan istället gillar, delar och skriver utan att tänka efter om vi aktiverar eller intensifierar en lavin.

Laviner är alltid farliga, de vill ingen hamna i.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar