Citat jag tar med mig är (från @darjaisaksson):
Som medborgare i det digitala samhället har vi krav på Zero Friction! Vi ändrar snabbt våra beteende! Allt ska bara funka! Annars blir vi irriterade.
Vi blir inte
omoraliska med teknik! Vi vill bara inte betala för onödiga tjänster. Kan man få en film streamad, sätter vi oss inte i bilen för att hyra en DVD. Våra barn och ungdomar tänker likadant om skolan, de accepterar inte vad som helst. De av dem betecknat som tidsfördiv, accepterar de inte. Då blir det stök, oro, annan aktivitet eller i värsta fall frånvaro.
Kunder i ett digitalt samhälle kräver:
- Tillgång 24-7
- Transparans
- Eget inflytande
Hur har vi det i skolan? Är det inte just dessa tillstånd vi träter om och tycker skapar stress och merarbete? Det är nog bara att acceptera och tänka om, så detta fungerar bra och lätt. Idag spårar vi paket, googlar våra misstänkta sjukdomar och vet exakt hur lång tid det tar att ta sig från A till B. Vi kräver kontroll. Givetvis ska barn och vårdnadshavare ha det med.
Ett digitalt samhälle kräver livslångt lärande, av alla! People who don´t spend 5 hours learning will make themselves obsolete, says AT&T CEO Det säger sig själv att vi måste vara produktiva samtidigt som vi lär, annars får vi inte ihop vårt dygn.
Skolverket är tydliga med att de nya reviderade läroplanerna gäller ALLA. Ingen kan nu säga att "det där är inget för mig, det angår inte mig". Alla verksamma i skolan måste vara digitalt kompetenta och lärarna har ett särskilt ansvar att arbeta digitalt i klassrummet, skolledarna ett särskilt ansvar att se till att adekvat teknik finns tillgänglig och att lärarna organiseras så att de kan lära sig och själva undervisa på ett digitalt sätt.
Ett tydligt budskap var att arbetsformerna MÅSTE ändras i lärprocesserna. Det är först då den absoluta resultatförändringen kommer. Att enbart överföra analoga metoder till digitala, ger inte full utdelning och ibland kanske t o m är sämre än de analoga.
Alla har ansvar men fyra ämnen i grundskolan måste ändra sig extra mycket: Svenska, matematik, teknik och samhällskunskap.
Svenska - arbeta med digitala texter
Matematik - programmering
Teknik - datalogi
Samhällskunskap - demokrati i ett digitalt samhälle (kritiskt och ansvarsfullt förhållningssätt)
Jag säger om jag gjort ett tag nu, ibland måste man plocka bort ngt väsentligt för att få till nödvändig förändring. I skolan tycker jag att vi skulle plocka bort alla blyertspennor, sudd och linjerade papper. De är alla tre artefakter från 1900-talet. De behövs inte i en digital skola. Ibland måste man vara drastisk. Handens träning fixar de praktiskt-estetiska ämnena alldeles utmärkt!
Om jag känner mig osäker i den här nya skola? Som faktisk ALLA elever ska möta 1/7-2018 Skolverket är tydlig med att det är ett minne blott att en läroplan inte blir implementerad i våra skolor)! Sätt fart med det livslånga lärandet! Skolverket hjälper dg!
På Lärportalen finns allt du behöver, både som skolledare och lärare. Det är bara att nyttja, öppet och transparant, tillgängligt 24-7. Intressant är också att Skolverket utan att blinka säger att de allra flesta matematiklärare i åk 7-9 och gymnasiet även måste komplettera sina kunskaper med en 7,5 hp universitetskurs i programmering, annars kan de för lite för sitt uppdrag i nya läroplanen. Man tar för givet att alla själva tar ansvar för detta och fortbildar sig så man är den kompetenta lärare man signat upp för i sitt kontrakt och i sin legitimation (universitetskurserna kommer att vara e-kurser, öppna för alla som vill gå). Nyttjar man 5 timmar/dygn till eget lärande, hinner man nog 😉
I nästa mening säger man: Som skolledare SKA man ha adekvat kunskap för att leda digitaliseringen. Kan du inte, lär dig! Som sagt, digitaliseringen angår alla, speciellt oss i skolan!
Skolverket tror på oss i skolan! Det är bara vi som kan visa dem att det stämmer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar