måndag 29 januari 2018

Less is More

Fyra dagars BETT är passerade och summeringen blir: Less is more!

Konferensens tema: Mankind – Artificial Intelligence – Connectivity

Klokt och spegling av forskningsläget kring digitalisering, lärande och psykiskt välmående.

  • Vi är inne i en exponentiell teknikutveckling!
  • Digitalisering -> Demateralisering (allt finns i mobilen som appar) -> Demonitarisering (kontanter är passerat) -> Democratisation (valen avgörs på Internet)
  • 1 miljard människor pluggar idag på Harvard, Online
  • Människa + maskin = bästa utvecklingen
  • Barnen behöver idag metaskills!
  • Vi behöver hitta ett annat sätt utveckla från risk (förr och idag: vi krockar en bil och hittar lösningen bilbäte) till intelligensdriven utveckling.

Vi har gått från lär dig så många appar du kan, till att vi nu bör hitta "the perfect match of apps" och väva in dessa i alla undervisningssituationer. Både barn/elever och lärare blir tryggare, lugnare och mer kompetenta :) Mer kompetent, mer innovativ!

Tänk bara på ungdomars vanor att posta på Instagram: Less is more. Välj hellre en riktigt bra bild än 10 halvdåliga.

Less is more gäller också i lärandesituationen. Swipa på lärande-mode (typ "stör ej") och stoppa undan mobilen. Plocka fram ditt lärandeverktyg som är laddat med de appar du som elev ska använda för att skapa, lära och publicera.

The role of the teacher is to create the conditions for invention rather than provide ready-made knowledge.

AI - Artificiell Intelligens står för dörren, och används redan på flertalet ställen. Kanske kör du en bil med parkeringshjälp? Har en diabetespump? Eller tar hjälp av Siri i iPhone?

Regent street med all sina taxibilar
Mellan två aktiviteter, stannade jag till och tog in samtiden: 

En proppfull gata, mängder av taxibilar, ingen var elbil, människor överallt. Bra, luft, njaaa. Finns det kanske andra sätt att lösa detta?


En lösning?Hisnande. Bilarna är självkörande. Vilka delar i lärandet kan vi låta AI utföra? Så vi kan arbeta med relationer, hälsa, kommunikation och innovationer.

För att hitta de förändringar som lärandeorganisationer behöver göra, kan John Kotters (Professor  Leadership vid Harvard University) 8-Step Process for Leading Change eller The 4 change principles:


Kloka och människodrivna principer där hjärna, hjärta och urval samverkar på bästa sätt. Tillsammans kan vi!Time changes! Vi lever mitt i nutiden! Ta in den, njut, nyttja och var modig!

Sista reflektionen blir från Poplar och en av mina koppla-av-serier: Call the midwife (Barnmorskorna i East end; SvtPlay)

Idag ser Poplar ut så här: 

Det har hänt en hel del de senaste 50 åren (Call the midwife utspelar sig på 1950-60-talen). Överallt. Vid lunchen hemma på en av våra skolor, överhörde jag ett samtal mellan två pedagoger: "Vi diskuterade olika Instagramkonto och hur man kan köpa följare, vem som tjänar pengar på Instagram och vad företag kan utläsa ur just ditt Instagramkonto." Samhällskunskap à la reviderade Lgr11 anno 2018. Kollegan berättar om en elev som samma dag visat sitt Intagramkonto som handlar om en fotbollsspelare. Eleven berättar stolt: jag skriver på engelska, det är väl bra? Läraren svarar med att uppmärksamma, "du har ju 60 000 följare! Wow" Engelska à la reviderade Lgr11 anno 2018.

Heja! Tillsammans skapar vi bästa skolan för alla våra barn och elever.


Känner ni igen bilden i mitten? Ny app ;-) Clips. Perfekt för BFL! Kamratrespons och Självreflektion.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar