onsdag 20 september 2017

Ja, och ...

Att nyfiket möta en idé, ett förslag eller en tanke med: Ja, och ... känner jag är grunden för lärande och allt ledarskap. En pytteliten fras som bjuder in till vidare kommunikation, som visar på ett genuint intresse och stöttar motparten framåt i sin tankegång. Så enkelt! Så bra!

För något år sedan lärde vi oss de små användbara orden "not yet" av James Nottingham, de tillsammans med "Ja, och ..." då klarar vi de flesta situationer i skolan och i olika personalgrupper. Ett salutogent tänk i varje händelse!

Var fick jag dessa små ord? På kommunens chefsforum häromdagen. Ett chefsforum som hölls av företaget Fantastic studios i syfte att hitta innovativa idéer till nya metoder för personalförsörjning. Ett proffsigt skött arrangemang som tog oss från ett frukostmingel till 100 skarpa idéer uppsatta till vernissage vid lunchtid. Förmiddagen visade på proffsig pedagogik, ett inkluderande och salutogent synsätt med innovation och entreprenöriellt lärande som grundtes. Precis det som står i våra läroplaner! Tjusigt! En liten tanke är bara, insåg alla chefer på detta forum att det de var med om, är just så som våra läroplaner förordar att vi ska arbeta i skolan?

Proffsigt fick de alla 300 deltagarna att känna sig sedda, fick sin röst hörd, fick nyttja båda hjärnhalvorna via tydliga mål, kamratrespons, inflytande och konkret resultat. Allt med hjälp av korta genomgångar, tydliga "fiffiga kompisar" och musik som satte tidsplan och tempo. Pedagogisk lärmiljö när den är riktigt bra!

Modellen för dagen

Visar vilket bord/grupp du ska ingå i samt innehåller allt material som behövs under fm.

Korta genomgångar, med teoretiskt djup.
Inredningen. I mitten "katedern" där allt extramaterial finns.
Längst bak vernissage av resultatet.

Högtidlig invigning av det färdiga resultatet.

Smakfull avslutning där alla lyfts fram som ovärderliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar